Informatie en diensten voor professionele gasinstallateurs (aardgas en propaangas)

Praktische informatie voor de gasvakman. Met extra voordelen en diensten voor installateurs met kwaliteitslabel Cerga.

image

Ik wil Cerga-installateur worden

Neem vandaag nog de beslissing:

image

Opleiding en bijscholing

De basisopleiding Cerga, de Cerga-opleiding "Gasmonteur", de specifieke opleiding voor propaangas of de permanente bijscholingen. Cerga zorgt al meer dan 15 jaar voor kwalitatieve opleidingen voor vakmensen en doet dit in samenwerking met meer dan 20 erkende opleidingscentra

Overzicht van alle opleidingen

Waarom Cerga.news lezen

Cerga.news lezen biedt u niets dan voordelen

  • blijf op de hoogte van de laatste normering
  • nieuwe ontwikkelingen
  • actuele informatie
Lees hier alle edities van Cerga.news

KVBG wordt Gas.be

13 december 2016: De KVBG, Koninklijke Vereniging van Belgische Gasvaklieden (ARGB in het Frans), wordt voortaan Gas.be. De federatie, die de aardgastransport- en distributienetbeheerders verenigt, heeft sinds meer dan een eeuw een hoofdrol gespeeld in de technische en normatieve ontwikkeling van de gasnijverheid in Belgiƫ maar ook in de promotie van aardgas bij het groot publiek en de politieke en economische wereld.

De Cerga-opleiding "Gasmonteur" en de vrijstellingsproef voor deze opleiding

Om als gasmonteur binnen een Cerga-installatiebedrijf erkend te worden, moet deze aan de hand van een behaald certificaat aantonen over de nodige kennis te beschikken  voor de veilige en vakkundige uitvoering van zijn taken als gasmonteur, namelijk het plaatsen en vervangen van gasleidingen en gastoestellen. Dit certificaat kan behaald worden door met succes de Cerga-opleiding "Gasmonteur" van 16 uur te volgen of door éénmalig deel te nemen aan een vrijstellingsproef.

Zowel de Cerga-opleiding "Gasmonteur" als de vrijstellingsproef kunnen in-company georganiseerd worden, dus bij u op het bedrijf zelf. Voor alle voorwaarden en afspraken hieromtrent contacteert u het best uw opleidingscentrum naar keuze.

Kandidaat-gasmonteurs kunnen zich eventueel eenmalig aanbieden voor een vrijstellingsproef. Met deze proef toetsen we of een kandidaat-gasmonteur al over de nodige kennis en competentie beschikt zonder de Cerga-opleiding 'Gasmonteur' te volgen. De kostprijs van de proef bedraagt 60 euro, exclusief het handboek gasmonteur. De vrijstellingsproef is hetzelfde examen als dat na het volgen van de opleiding 'Gasmonteur', maar hier mag men tijdens het examen geen gebruik maken van het handboek. Kandidaten mogen wel gebruik maken van een aantal overzichtstabellen/schema's bij het afleggen van de vrijstellingsproef. Deze tabellen zijn geïntegreerd in de vragenreeksen.

Indien de kandidaat niet geslaagd is voor de vrijstellingsproef, dan volgt hij verplicht de Cerga-opleiding 'Gasmonteur'.

Kandidaat-gasmonteurs kunnen zich best voorbereiden op deze vrijstellingsproef aan de hand van het handboek gasmonteur dat kan besteld worden via het bestelformulier op deze website. U vindt hier alvast een aantal voorbeeldvragen zodat de kandidaat zich een beeld kan vormen van de moeilijkheidsgraad van de vrijstellingsproef.