Informatie en diensten voor professionele gasinstallateurs (aardgas en propaangas)

Praktische informatie voor de gasvakman. Met extra voordelen en diensten voor installateurs met kwaliteitslabel Cerga.

image

Ik wil Cerga-installateur worden

Neem vandaag nog de beslissing:

image

Opleiding en bijscholing

De basisopleiding Cerga, de Cerga-opleiding "Gasmonteur", de specifieke opleiding voor propaangas of de permanente bijscholingen. Cerga zorgt al meer dan 15 jaar voor kwalitatieve opleidingen voor vakmensen en doet dit in samenwerking met meer dan 20 erkende opleidingscentra

Overzicht van alle opleidingen

Waarom Cerga.news lezen

Cerga.news lezen biedt u niets dan voordelen

  • blijf op de hoogte van de laatste normering
  • nieuwe ontwikkelingen
  • actuele informatie
Lees hier alle edities van Cerga.news

Rekentool drukverliesberekening

Voor een snelle en eenvoudige berekening van een aardgasbinneninstallatie biedt Cerga een handige rekentool aan waarmee u direct weet wat de optimale diameters zijn voor een aardgasbinneninstallatie die gevoed wordt met een druk kleiner of gelijk aan 30 mbar. Ga hier naar de rekentool.

De Cerga-opleiding "Gasmonteur" en de vrijstellingsproef voor deze opleiding

Om als gasmonteur binnen een Cerga-installatiebedrijf erkend te worden, moet deze aan de hand van een behaald certificaat aantonen over de nodige kennis te beschikken  voor de veilige en vakkundige uitvoering van zijn taken als gasmonteur, namelijk het plaatsen en vervangen van gasleidingen en gastoestellen. Dit certificaat kan behaald worden door met succes de Cerga-opleiding "Gasmonteur" van 16 uur te volgen of door éénmalig deel te nemen aan een vrijstellingsproef.

Zowel de Cerga-opleiding "Gasmonteur" als de vrijstellingsproef kunnen in-company georganiseerd worden, dus bij u op het bedrijf zelf. Voor alle voorwaarden en afspraken hieromtrent contacteert u het best uw opleidingscentrum naar keuze.

Kandidaat-gasmonteurs kunnen zich eventueel eenmalig aanbieden voor een vrijstellingsproef. Met deze proef toetsen we of een kandidaat-gasmonteur al over de nodige kennis en competentie beschikt zonder de Cerga-opleiding 'Gasmonteur' te volgen. De kostprijs van de proef bedraagt 60 euro, exclusief het handboek gasmonteur. De vrijstellingsproef is hetzelfde examen als dat na het volgen van de opleiding 'Gasmonteur', maar hier mag men tijdens het examen geen gebruik maken van het handboek. Indien de kandidaat niet geslaagd is voor de vrijstellingsproef, dan volgt hij verplicht de Cerga-opleiding 'Gasmonteur'.

Kandidaat-gasmonteurs kunnen zich best voorbereiden op deze vrijstellingsproef aan de hand van het handboek gasmonteur dat kan besteld worden via het bestelformulier op deze website. U vindt hier alvast een aantal voorbeeldvragen zodat de kandidaat zich een beeld kan vormen van de moeilijkheidsgraad van de vrijstellingsproef.