Rekentools

Dankzij deze tools worden ingewikkelde berekeningen plots heel eenvoudig.

Ingewikkelde berekeningen makkelijk maken, dat is het doel van de rekentools die Gas.be u ter beschikking stelt. Cerga heeft twee handige rekentools ontwikkeld voor de berekening van het drukverlies voor aardgas binneninstallatie.

Rekentools voor de berekening van een lagedrukbinnenleiding 

Deze rekentool helpt u bij de bepaling van de optimale diameters voor een aardgas binneninstallatie die gevoed wordt met een druk kleiner of gelijk aan 30 mbar. De andere rekentool helpt u bij de berekening van het drukverlies voor een aardgas binneninstallatie die gevoed wordt met een druk tussen 30 en 100 mbar. Bij deze tweede rekentool wordt u ook bijgestaan in de keuze van een gepaste drukregelaar die u zal plaatsen voor elk gastoestel. 

Bij beide rekentools hoort een handleiding. Wij adviseren u deze door te nemen voordat u met de rekentool aan de slag gaat. 

Berekening van een aardgasbinneninstallatie gevoed met een druk ≤ 30 mbar

Berekening van een aardgasbinneninstallatie gevoed met een druk tussen 30 en 100 mbar

Rekentool corrosiebescherming / verbindingswijzen

Deze rekentool is een hulpmiddel bij het bepalen van de verbindingswijze en de mogelijke corrosiebescherming in functie van het materiaal en de plaatsingsomstandigheden van de gasleidingen. Zo zult u bijvoorbeeld zien welke bescherming tegen corrosie u moet voorzien voor stalen gasleidingen die geplaatst worden in een vochtige kelder.