image

Ik wil Cerga-installateur worden

Neem vandaag nog de beslissing:

image

Opleiding en bijscholing

De basisopleiding Cerga, de Cerga-opleiding "Gasmonteur", de specifieke opleiding voor propaangas of de permanente bijscholingen. Cerga zorgt al meer dan 15 jaar voor kwalitatieve opleidingen voor vakmensen en doet dit in samenwerking met meer dan 20 erkende opleidingscentra

Overzicht van alle opleidingen

Waarom Cerga.news lezen

Cerga.news lezen biedt u niets dan voordelen

  • blijf op de hoogte van de laatste normering
  • nieuwe ontwikkelingen
  • actuele informatie
Lees hier alle edities van Cerga.news

Isolatie PLT-fittings

PLT-buissysteem fittingen/verbindingen moeten na het uitvoeren van de dichtheidstest geïsoleerd worden met een door de fabrikant aanbevolen autovulkaniserende wikkelband of thermokrimpkous. Dit is nodig om het indringen van vocht tussen de kunststof mantel en de roestvast stalen plooibare gegolfde buis te voorkomen en om het losmaken van de fitting door onbevoegden te vermijden.

Autovulkaniserende wikkelband moet vakkundig aangebracht worden om te voorkomen dat de wikkelband nadien los komt. Het uiteinde van de PLT-leiding en de PLT-verbinding dient goed ontvet te worden, er dient steeds een overlapping te zijn van 50% en de wikkelband dient goed aangetrokken te worden tijdens het aanbrengen.

Ook bij het aansluiten van een PLT-leiding op de gasteller dient de PLT-verbinding geïsoleerd te worden. Indien dit niet gebeurt, bestaat de kans dat de distributienetbeheerder de gasteller niet meer in dienst zal nemen. >

Opening gasmeter ex-Infrax grondgebied

 
Op het volledige grondgebied van Ex-aardgasdistributienetbeheerder Infrax (met uitzondering van Kampenhout en Steenokkerzeel) moet u voor de eerste indienststelling van een G4- of G6-gasmeter (op een distributienet op lage druk) met een maximale doorvoercapaciteit van 10 m³/h rechtstreeks contact opnemen met een erkend keuringsorganisme gemachtigd om de Fluvius-aardgasmeters in dienst te stellen. Via volgende link vindt u een overzicht van alle ex-Infrax gemeenten.
De gasinstallatie aangelegd door een Cerga-installateur hoeft uiteraard niet gekeurd te worden. Het ingevulde en ondertekende attest artikel 48, met installatieschema, volstaat.
Daarom is het belangrijk dat bij het maken van de afspraak expliciet wordt vermeld dat de installatie door een Cerga vakman werd uitgevoerd. In dat geval zal het keuringsorganisme uitsluitend de gasmeter in dienst stellen. Er hoeft dus niet betaald te worden voor een keuring.
Voor gasmeters groter dan een G6 moet u rechtstreeks contact opnemen met Fluvius.
Op de website van Fluvius vindt u de lijst van erkende keuringsorganismes die gemachtigd zijn om de gasmeters in Ex-Infrax gebied in dienst te stellen.