Vrijstellingsproef voor de Cerga-opleiding "Gasmonteur"

Om geregistreerd te worden als gasmonteur bij een door Cerga-erkend installatiebedrijf mag een kandidaat-gasmonteur zich éénmalig aanbieden voor een vrijstellingsproef. Met deze vrijstellingsproef toetsen we of een kandidaat-gasmonteur door ervaring of vrijwillige opleidingen al over de nodige kennis en competentie beschikt zonder de Cerga-opleiding "Gasmonteur" te volgen.

Praktische informatie

  • Tijdsduur = 1 uur.
  • De kostprijs van de vrijstellingsproef bedraagt 60 euro, exclusief het handboek gasmonteur.
  • Zoek een opleiding in de kalender of contacteer een opleidingscentrum in uw buurt.

Evaluatie

De vrijstellingsproef is hetzelfde meerkeuze-examen van 20 vragen als dat na het volgen van de opleiding "Gasmonteur". De evaluatie wordt uitgevoerd als een "gesloten boek examen". De kandidaat-gasmonteur mag bij dit examen GEEN gebruik maken van het handboek "Gasmonteur".

De vrijstellingsproef is hetzelfde examen als dat na het volgen van de opleiding "Gasmonteur", maar dan zonder het gebruik van het handboek gasmonteur. De kandidaat beschikt bij de proef wel over een aantal overzichtstabellen/schema's, die geïntegreerd werden in de vragenreeksen.

De puntentelling gebeurt als volgt:

  • goed antwoord : +1
  • geen antwoord :  0 
  • fout antwoord :   -0,5

De kandidaat is geslaagd wanneer hij minstens 12/20 behaald heeft op de evaluatie. Hij zal dan een certififaat van de opleiding ontvangen.

Geen herexamen

Wanneer de kandidaat niet geslaagd is voor de vrijstellingsproef, dan volgt hij verplicht de "Cerga-opleiding "Gasmonteur".

Voorbereiding: handboek "Gasmonteur" + voorbeeldvragen

Kandidaat-gasmonteurs kunnen zich best voorbereiden op de vrijstellingsproef aan de hand van het handboek "Gasmonteur" dat kan besteld worden via het bestelformulier op deze website. Kostprijs voor dit handboek voor Cerga-installatiebedrijven bedraagt 50 euro per exemplaar (incl. btw). Niet-Cerga-installatiebedrijven betalen 100 euro per exemplaar.

U vindt hier eveneens een aantal voorbeeldvragen zodat de kandidaten zich een beeld kunnen vormen van de moeilijkheidsgraad van de vrijstellingsproef.

Hoe kan u deelnemen?

Zoek een opleiding in de kalender of contacteer een opleidingscentrum in uw buurt.